IX JORNADES SOBRE COLÒMBIA

Menu Jornades

Resum

De qui és la terra?

30 de novembre i 1 de desembre de 2011

Barcelona / Palau Centelles – Col·legi de Periodistes de Catalunya

Presentació

Parlar del conflicte social i armat de Colòmbia vol dir parlar de la terra. És a dir: de la seva concentració en poques mans, de la disputa pel territori entre actors armats legals i il·legals o dels interessos de multinacionals en àrees estratègiques, a qui se'ls segueix adjudicant l'extracció dels recursos naturals de zones clau del país, sense que la gran majoria de colombians i colombianes en rebin a penes els beneficis.

I vol dir, per tant, parlar dels 4,5 milions de colombians i colombianes -col·lectius camperols, afrocolombians i indígenes fonamentalment- que, per tot això, han patit i pateixen desplaçament forçat en les dues últimes dècades.

Conscient de tot plegat, el Govern de Juan Manuel Santos va iniciar el seu mandat fent una aposta, almenys aparentment, per la devolució d'una part de la terra a les víctimes; la Llei de Víctimes i Restitució de Terres s'aprovà abans de complir un any de govern i el projecte de llei de l'Estatut de Desenvolupament Rural està gairebé enllestit. Però aquestes iniciatives conviuen amb el missatge que també el Govern Santos s'esforça a donar a la comunitat internacional: Colòmbia és un país per invertir-hi massivament, que està a punt d'entrar en una era de postconflicte. El resultat és que es manté el despojo (en cursiva) de terres i el model territorial que ofereix el govern sembla únicament ajustat als requeriments del capital, majoritàriament estranger.

És necessària una nova política de terres a Colòmbia: en això tots els sectors hi estan d'acord. Però si el context social i de drets humans al país no canvia -tal com denuncien amb insistència els organismes de DDHH colombians i internacionals- té sentit, implementar-la sense més? Hi ha interessos que segueixen tenint lligat al Govern de peus i mans i que impedeixen una veritable reforma agrària? Quins són? Com una bona política de terres podria contribuir a la construcció de la pau a Colòmbia? Quin paper hi tindria la comunitat internacional?

Aquestes i altres propostes, aquests i altres reptes en matèria de terra i territori a Colòmbia, seran analitzades en aquestes IX Jornades sobre Colòmbia.

30 de novembre

 

Taula 1

Quina política de terres pot contribuir a la construcció de la pau a Colòmbia?

Representant del Govern colombià

Absalón Machado- Director de l'Informe del PNUD de Desenvolupament Humà 2011: Colòmbia Rural

Marco Romero- Director de CODHES (Consultoría para los Derechos Humanos y el Desplazamiento)

Modera: Patricia Simón – subdirectora de Periodismo Humano

1 de desembre

 

Taula 2

Què hi tenen a dir els moviments socials colombians?

Misael Payares- reprentant d'ASOCAB (Asociación Campesina de Buenos Aires) – Las Pavas

Maria del Socorro Pisso- representant de FENSUAGRO (Federación Nacional Sindical Unitaria Agropecuaria)

Yamir Adolfo Conejo- Representant del CRIC (Consejo Regional Indígena del Cauca)

Modera: Patricia Simón- subdirectora de Periodismo Humano