Opinió

Opinió

Opinió

Dues defensores de drets humans colombianes visiten l'estat espanyol a la gira europea que analitzarà Colòmbia a les Nacions Unides

03/04/2018
Taula catalana per Colòmbia

Erika Gómez Ardila i Jakeline Romero Epiayu són defensores de drets humans a Colòmbia. Seran a l'estat espanyol del 5 al 10 d'abril per reunir-se amb al Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació (MAEC), al Congrés dels Diputats, amb la Fundación Abogacía Española entre altres institucions, i també amb organitzacions de la societat civil que treballen a Colòmbia des de Madrid i Barcelona.

La seva visita s'emmarca en l'Examen Periòdic Universal (EPU) al qual se sotmetrà Colòmbia per avaluar l'estat de les mesures que ha adoptat el país i el compliment de les seves obligacions després de l'acord de pau. La seva presència a l'estat espanyol forma part d'una gira europea de diverses persones defensores de drets humans i amb lideratge social. En aquest marc, fins a 40 organitzacions i plataformes europees i internacionals, han elaborat l'Informe de la situació de drets humans a Colòmbia 2013-2017, coordinat per l'Oficina Internacional de Drets Humans - Acció Colòmbia (OIDHACO), amb l'objectiu de documentar la situació de nombrosos aspectes relacionats amb els drets humans.

Gómez Ardila és secretària executiva del Comitè Permanent per la Defensa dels Drets Humans i Romero Epiayu és líder indígena wayúu integrant de Fuerza Mujeres Wayuu. La seva visita servirà per donar a conèixer la realitat de la delicada situació dels drets de les dones a Colòmbia i de la situació de les persones defensores de drets humans al país, també de les mancances d'un sistema judicial que afavoreix la impunitat, i per posar en relleu la necessitat que les grans empreses i corporacions respectin els drets humans i ambientals del país.

Dilluns dia 9 d'abril Erika Gómez Ardila i Jakeline Romero Epiayu participaran a Barcelona a l'acte "Colòmbia a examen" un esdeveniment que servirà per analitzar la situació dels drets humans al país després de l'acord de pau. Serà a les 12.00 h a la seu de Lafede.cat (c. de les Tàpies 1-3 de Barcelona).