La pau encara no ha arribat a Colòmbia

Opinió

La pau encara no ha arribat a Colòmbia

02/03/2018
Marta Saiz, membre de International Action for Peace

Més de trenta assassinats polítics en els dos primers mesos de l'any

Les xifres ballen depenent de la font consultada. El concepte de líder social sembla que no és el mateix per uns informes i per altres. El que sí que està clar és que la pau no ha arribat a Colòmbia, que encara queda molt camí i que és primordial la protecció dels que defensen els drets humans a les comunitats. El mes de gener va començar el 17 amb l'assassinat de Diana Luz Solano, filla de Rufino Solano, Governador Senú de la comunitat La Esperanza, Antioquia. Un dia després van ser assassinats Víctor Morato, líder social de Yondó, Antioquia, i Plinio Pulgarín, president de la Junta d'Acció Comunal (JAC) de la sendera San Pedrito, San José de Uré, Còrdova. El 19 de gener van morir tres persones a la zona de Tame, al departament d'Arauca: els germans Luis Díaz López i Miller Díaz López -líders de la comunitat afirmen que van ser assassinats extrajudicials- i Leidy Xiomara Peña Naveo, que va ser disparada en dependències militars. La desaparició de Víctor Vitola, líder social del Bajo Cauca d'Antioquia, va ser denunciada el 20 de gener. Quatre dies després, es va trobar el seu cos a les aigües del Riu Càceres.

D'altra banda, la Unió Sindical Obrera (USO) va denunciar els assassinats de dos dels seus integrants a Arauca, Víctor Manuel Barrera, el 21 de gener en un intercanvi de trets, i Wuilmer Angarita, el 22 de gener mentre es desplaçava en el seu vehicle. El mateix dia, també a Arauca, va ser assassinat Harley Johanny Mogollón, dirigent de l'Associació Nacional Camperola José Antonio Galán Zorro. José Olmedo Obando, líder del Consell Comunitari Afro Nueva Esperanza, va ser trobat el 23 de gener sense vida al municipi de Ipiales, Nariño. Un atemptant a Buenos Aires -Cauca-, va acabar amb la vida de Fares Carabalí, gerent de la cooperativa de miners del municipi. Segons explica el diari El Espectador, Carabalí va estar implicat, el 2015, en el conflicte pel poder miner i territorial d'aquesta zona del nord occident del Cauca. A Sucre, el 25 de gener, tres encaputxats van assassinar als germans Humberto Manuel Escobar Mercat, Prisciliano Manuel Mercado García i Manuel Eusebio Escobar. Els germans reclamaven unes terres apropiades il·legalment per l'exdirector de la Caixa de Compensació Familiar de Sucre (Comfasucre), William Martínez. Aquell mateix dia, al Nord de Santander, es van trobar sense vida Jorge Jimmy Celis, de la Junta de Colinas del Tunal a la Comuna Sis de Cúcuta, i Miguel Eduardo Parra, líder camperol de l’Associació Municipal de la JAC de Chitagá.

Eliécer Tekia Vitucay, líder-cap de la guàrdia indígena de la zona Camaica, a Chocó, va ser assassinat el divendres 26 de gener per homes armats sense identificar. De la mateixa manera va morir Mario Carrascal Náder, exalcalde de Puerto Libertador, al departament de Còrdova. Buenaventura, Valle del Cauca, va patir la mort d'un dels seus líders més reconeguts, Temístoles Machado, que va ser assassinat per sicaris el 27 de gener. Machado havia denunciat la crisi social i humanitària del port provocada per les grans empreses i va lluitar per les terres de la comunitat Isla de Paz. Nicomedes Payán Segura, fiscal de la junta d'acció comunal de Mamuncia, Cauca, va ser assassinat el 29 de gener. L'endemà es van trobar els cossos sense vida de Nixon Mutis, membre de la Junta d'Acció Comunal de Cantagallo, Sud de Bolívar, i delegat per la comunitat de la Coordinadora de Cultivadors de Coca, Rosella i Marihuana (COCCAM); i Leidy Amaya, promotora de salut del municipi de Sant Calixto, Nord de Santander. El mes de gener es va tancar amb la mort d'Antonio María Vargas, tresorer de la JAC de la sendera Nueva Ilusión, a San José de Uré, Còrdova. Vargas estava implicat en les accions per a la realització de la substitució voluntària de cultius d'ús il·lícit.

 

L’ambientalista i líder social Yolanda Maturana va ser assassinada l'1 de febrer en el seu habitatge del municipi de Puerto Rico, Risaralda. La tasca de Maturana se centrava a defensar els recursos naturals de la zona limítrofa entre Risaralda i Chocó. El cos sense vida de Sandra Yaneth Luna, presidenta de la JAC de la sendera Totumito Carbonera, Tibú, va ser trobat el 6 de febrer. La líder camperola portava desapareguda des de setembre de 2017. El dijous 8 un altre defensor és assassinat a Tarazá, Antioquia. David Alexis Narváez era un dels líders del programa de substitució de cultius il·lícits en el seu departament. Dos dies més tard apareixen els cossos de Jesús Orlando Grueso Obregón i Jonathan Cundumi Anchico, líders socials del procés de substitució de cultius d'ús il·lícit i defensors dels drets humans. S'atribueix l'assassinat a integrants de l'ELN. I l'últim del qual es té constància, Elkin Torres. El seu cos va ser trobat el 15 de febrer al municipi del Tarra, al Nord de Santander. Torres havia treballat en la JAC de la seva comunitat.

A més, el passat 27 de gener, és atacada Maria Cecilia Lozano, líder social que treballa per la restitució de terres, el retorn col·lectiu i els drets de les víctimes a l'Associació de Dones Desplaçades del Meta - (ASOMUDEM). Lozano, resident a Villavicencio, va evitar diverses de les puñalades mortals, però va patir ferides greus. De la mateixa manera, el 14 de febrer a Bogotà va ser atacat Germán Espinel, membre actiu de la Associación de Hermandades Agroecológicas y Mineras del Guamocó (AHERAMIGUA). L'armilla antibales que portava li va salvar la vida. Espinel dóna suport a tasques d'interlocució i incidència en l'àrea de Drets Humans i Dret Internacional Humanitari de l'organització. I el dia 20 es va tenir en coneixement de l'atac a R

icardo Gembuel, dirigent de la lluita indígena a Jambaló, al Cauca. Gembuel va rebre impactes de bala, però està conscient i estable.

La defensa del territori i la substitució de cultius d'ús il·lícit

Al contrari del que va afirmar el ministre de Defensa Luis Carlos Villegas sobre que "la inmensa mayoría de los asesinatos de líderes sociales en las regiones son frutos de un tema de linderos, de un tema de faldas o de peleas por rentas ilícitas"; la defensa del territori i dels drets humans de les comunitats és la causa principal per les quals moren els i les líders socials. A més, en el nou marc dels acords de pau, la substitució de cultius d'ús il·lícit té detractors que no els interessa perdre la seva principal font d'ingressos. De fet, des de setembre de 2017, s'han registrat 22 atacs i intimidacions contra el programa de substitució voluntària de cultius d'ús il·lícit i els seus líders.

Però els defensors i defensores de drets humans de les comunitats no són les úniques víctimes de la violència política. Segons un encreuament d'informes entre Indepaz i Marcha Patriótica, el 2018 han estat assassinades 10 excombatents en procés de reincorporació. A més de les amenaces a tots els integrants del partit FARC. Per això des de les comunitats, les organitzacions socials i els que treballen en pro de la defensa dels Drets Humans, es demana al Govern i a les institucions colombianes una major col·laboració, comunicació i millora dels mecanismes de protecció per a les comunitats, i els i les seves líders.

 

Article de Marta Saiz, membre de International Action for Peace (IAP). Aquest article es va acabar d'escriure el dia 22 de febrer de 2018. Des d’aleshores fins a la data de publicació (02/03/2018), almenys dues persones més han estat assassinades per la seva feina per la pau a Colòmbia.