SI ES POT - IV Trobada Nacional de ZRC -

Opinió

SI ES POT - IV Trobada Nacional de ZRC -

15/10/2014
Iñaki Mas - International Action for Peace

 

 

No deixava de repetir José del Carmen Abril (Carmito) en una de les reunions del Post de Comandament Unificat que s'havia creat entorn de la IV Trobada Nacional de Zones de Reserva Camperola que es va celebrar a Tibú del 18 al 21 de setembre de 2014. Sí, es pot.

Les Zones de Reserva Camperola (ZRC) són la gran aposta i la gran batalla del camp colombià. És la seva sortida. Gairebé que es podria dir que l'única sortida a un estat d'abandonament secular. Però aquesta història, la de l'acompanyament d'IAP a tot el procés organitzatiu d'aquest esdeveniment, va començar un mes i mig abans més o menys.

Tibú York

A Tibú es mouen diners, molts diners, això és a causa que hi ha una gran planta d'Ecopetrol i això comporta tràfec de contractistes i treballadors que estan de pas i que gasten els seus diners en la gran quantitat de comerços i restaurants que hi ha a la població, com al restaurant Tibu York. Tota una declaració de principis... Tibú també és el centre neuràlgic del monocultiu de palma de la zona.

Sí, a Tibú es nota que hi ha molts diners.

A més, el subsòl del Catatumbo és atapeït de petroli i minerals i la superfície està destinada a monocultius intensius de palma. Aquests són els plans del Govern per mantenir el sorprenent creixement, en terme de PIB, de Colòmbia. La locomotora miner energètica, tan assenyalada pel President Sants.

El resultat de tot això? Un còctel explosiu en el qual la població civil, és a dir, els camperols, fa dècades que perden. Afegeixi fonts de recursos energètics amb una política estatal que perment el pas a grans trasnacionales, juntament amb la producció de base de coca, tres guerrilles, abandonament estatal en temes com a salut o educació, militarització de la zona i, voilá, obtindrà el Catatumbo actual.

D'allà la importància de la constitució de la ZRC del Catatumbo i de les ZRC en general ja que comporten regulació territorial, repartiment equitatiu de terres, projectes productius que possibilitin transitar del cultiu de coca a un altre tipus de cultius, inversió estatal en infraestructures, educació i sanitat. I, amb tot això, possibilitar la tinença de la terra i la presència al territori, en pau, dels seus habitants.

Un paro agrari? Una altra vegada?

"És un paro. De nou ens volen muntar un paro a Tibú".

Aquesta frase no ha parat d'escoltar-se a Tibú en les setmanes prèvies a la IV Trobada Nacional de ZRC. I encara que hi han hagut molts interessos en contaminar la informació també és cert que Tibú va patir un bloqueig de 53 dies l'any passat. I aquest record és encara recent. Per aquesta raó, la pedagogia amb l'alcaldia, la població, els diferents sectors de la ciutat inclosos els palmers, ha estat fonamental per rebaixar la tensió i demostrar que no era un paro agrari.

Llavors?

Es pot concloure que la IV Trobada Nacional deZRC ha estat un èxit organitzatiu ja que es va aconseguir congregar més de vuit mil persones de totes les regions de país al voltant de vuit fòrums temàtics que, es van subdividir cada un en quatre taules de treball. I després de dos dies de feina al voltant d'aquestes temàtiques tot va acabar amb una marxa festiva pels principals carrers de Tibú, la lectura d'un manifest polític i la declaració oficial de la “Zona de Reserva Camperola del Catatumbo”.

Perquè com deia Carmito: Sí, es pot. Es pot si es treballa de manera conjunta, si es confia en la paraula i la traça de la pagesia, es posen els esforços en la construcció i no en el conflicte. Sí que es pot acabar amb la pobresa extrema i les desigualtats del camp colombià amb les ZRC.

Sí. Es pot.